Therapie

Mijn naam is Joop en ik ben therapeut, begeleider, wandelcoach en natuurgids.

Tuin- en natuur therapie

Na mijn HBO studie Creatieve Therapie (tegenwoordig Vaktherapie) heb ik mij in m’n gehele carrière bezig gehouden met het begeleiden, coachen en zelfstandig maken van kinderen en volwassenen.

Leidend daarbij was voor mij altijd de vraag : Hoe kunnen activiteiten in de tuin en natuur helpend zijn voor het stimuleren van lichamelijke en geestelijke gezondheid?

Loop daarvoor met me mee door de natuur als een jager-verzamelaar en beleef het hier en nu. De natuur zal je spiegelen en ik help je mee interpreteren. Kijk, bewonder, voel, hoor, ruik en proef. Door mijn ervaring zal je de natuur wellicht anders ervaren dan dat je gewend bent. In de natuur en ook in de tuin werk je met natuurlijke materialen, dat leeft en geeft een constante interactie. Jij zaait en snoeit en de natuur reageert daarop door te ontkiemen, groeien, vruchten te geven of af te sterven. 

Wellicht wil je wel je eigen stukje (speel)tuin creëren en leer je zo jezelf en de relatie met je omgeving beter kennen. Grenzen worden verkend en wellicht verlegd of je stelt juist meer paal en perk. Je eigen stukje tuin zou bij ons op de boerderij gecreëerd kunnen worden.

Deze activiteiten doe je samen met je vaktherapeut, die mede zal letten op de veiligheid en het therapeutisch proces, waarmee je kan spelen en waarmee je kunt sparren.
Ik werk graag op een verantwoorde en gelijkwaardige manier met eerlijkheid en liefde. Te beginnen bij opbouw van vertrouwen.
Flexibiliteit, een luisterend oor en spiegelingen van de interactie zal een herkenning zijn. In dit alles sta ik naast je en loop ik mee op je zoektocht naar wie je bent en wie je wilt zijn.

Ik werk niet met een vast vooropgezet plan, maar zal samen met jou een persoonlijk plan maken en uitvoeren of juist niet. Bel of mail mij voor een vrijblijvende kennismaking.

Behalve meer kennis over de natuur zal je ook jezelf beter leren kennen.
Wie ben ik en hoe verhoud ik mij tot mijn omgeving.
Je gevoelens herkennen en een plaats geven.
Een grotere autonomie in je leven.
Controle makkelijker loslaten of juist meer leiding nemen over je leven.
Beter durven bindingen aan te gaan.
Afscheid nemen of het verwerken van moeilijke gebeurtenissen.

Elke inzicht of stapje, hoe klein ook, kan een waardevolle zijn, waar je voor de rest van je leven iets aan kan hebben.

Ik ben te bereiken via e-mail of bel 06 53 54 45 10

Natuurgids

Zoek je een natuurgids, die je de mooiste plekken laat zien in de natuur? Misschien wel om je vakantie of weekendje weg nog completer te maken, ook hiervoor kunnen we afspraken maken.

Wat nu ook helemaal hip is; bosbaden, laat je onderdompelen in de natuur en kom zo in een heerlijke flow. Overgewaaid uit Japan en wetenschappelijk bewezen heilzaam.
Nog een mogelijkheid is om met mij te ontdekken wat er allemaal eetbaar is. De natuur is veelzijdig en bied elk seizoen heerlijke geur en smaaksensaties.

Mijn werkplek is natuurgebieden in Drenthe, Groningen en Overijssel en ook op de boerderij in Nieuw Weerdinge.

Ervaringen

Reactie van iemand die mij als natuurgids boekte: “We hebben heerlijk gewandeld en ik heb veel geleerd over het bos. Je uitleg over de herkenning van planten gaf mij een kapstok om daaraan mijn plantenkennis uit te breiden.

Reactie van een cliënt na twee jaar therapeutische begeleiding: “Joop staat náast me en denkt niet in problemen maar mogelijkheden, straalt positieve levenshouding uit en oordeelt niet. Met hem kan ik goed samen stil zijn, voor mij belangrijk, omdat ik stilte snel geneigd ben vol te willen praten. Hij betekent verder voor mij het leren leven in het nu en genieten van natuur o.a. via onze gemeenschappelijke plantenliefde. Hij kan goed spiegelen en actief luisteren, waarbij hij veel rust uitstraalt. Verder komen op een natuurlijke manier veel onderwerpen aan bod, waarmee ik bezig ben en waarover we regelmatig de diepte in gaan. Door dit alles krijg ik meer zicht in mijn eigenwaarde en mijn identiteit. Ook groeit het contact met mezelf en mijn omgeving en leerde ik steeds meer mijn eigen grenzen aanvoelen, serieus nemen en uiten.