Zweethut

De meeste zweethutten die ik zelf gevolgd heb waren sjamanistische hutten uit Amerika, ik voel me meer verbonden met de Germanen, Friezen en Kelten die ook zweethutten deden (bron).

De voorchristelijke magie versterkt onze verbondenheid met de natuur en zit met diepe wortels verankerd in het land van onze voorouders.

Archeologische opgraving van een zweethut van 3600 jaar geleden in Nijmegen, een zonnekalender van 4000 jaar geleden in Tiel en de 2000 jaar oude geschriften over boomkalenders, onze voorouders hadden een rijke traditie.

Onze intentie is om deze verloren traditie weer levend te maken.

Een zweethutceremonie is voor mij vooral een mystieke en psychologische ervaring die helpt de verbinding met de natuur te herstellen. Je voelt en viert de elementen.
Praktisch gaan we het volgende doen. Na een kennismakingsronde bespreken we samen met de vuurhoeder en de watergever wat er moet gebeuren om de hut op te bouwen (hut bedekken, houthakken, vuur opbouwen enz.). Na een kleine maaltijd volgen er 7 rondes buiten en binnen de hut. We doen bijvoorbeeld als eerste ronde een zon ritueel, door de stenen met een intentie op de vuurplek te leggen en steken we daarna het vuur aan.
De zweethut vind altijd plaats tijdens nieuwe maan en staat in het teken van die maan en de bijbehorende boom uit de boomkalender. Dit is de tweede ronde, de maan ronde. Wij verbinden de boom aan de zweethut en lopen we de boomcirkel. We doen een kleine ceremonie bij de boom horend bij die nieuwe maan. Daarna gaan we de hut in en worden de stenen in vier rondes in de hut gelegd. Elke ronde zal ik uitleg geven waar we aandacht aan gaan geven.
We vragen een donatie van de aanwezigen.

Zondag 12 mei zweethut
Meidoorn viering tijdens nieuwe maan.
Tijd: 14.00 – 22.00 uur. Inclusief avondeten. Bel of mail voor meer informatie en om je plek te reserveren.

Zaterdag 8 juni zweethut
Eik viering tijdens nieuwe maan.
Tijd: 14.00 – 22.00 uur. Inclusief avondeten. Bel of mail voor meer informatie en om je plek te reserveren.

Zondag 6 juli zweethut
Hulst viering tijdens nieuwe maan.
Tijd: 14.00 – 22.00 uur. Inclusief avondeten. Bel of mail voor meer informatie en om je plek te reserveren.