Natuurtherapie

Mijn naam is Joop en je kunt mij inzetten als therapeut, begeleider, wandelcoach, natuurgids en tuinadviseur. Ook begeleid ik zweethutceremonies en (therapeutische) dansavonden.

Tuin- en natuur therapie

Na mijn HBO studie Creatieve Therapie (tegenwoordig Vaktherapie), heb ik mij in m’n gehele carrière bezig gehouden met het begeleiden, coachen en zelfstandig maken van kinderen en volwassenen.

Leidend daarbij was voor mij altijd de vraag: Hoe kunnen activiteiten in de tuin en natuur helpend zijn voor het stimuleren van lichamelijke en geestelijke gezondheid?

Behalve praten ben ik juist gespecialiseerd in activiteiten in de natuur of in de tuin. Ik ben opgeleid om diagnoses te stellen, behandelplannen te schrijven en deze uit te voeren.

Loop bijvoorbeeld met me mee door de natuur als een jager-verzamelaar en beleef het hier en nu. De natuur zal je spiegelen en ik help je mee interpreteren. Kijk, bewonder, voel, hoor, ruik en proef. Door mijn ervaring zal je de natuur wellicht anders ervaren dan dat je gewend bent. In de natuur en ook in de tuin werk je met natuurlijke materialen, dat leeft en geeft een constante interactie. Jij zaait en snoeit en de natuur reageert daarop door te ontkiemen, groeien, vruchten te geven of af te sterven. We kunnen afspreken op verschillende stille plekken in de natuur, bij ons thuis op de boerderij en ook doe ik telefonische afspraken.

Wellicht wil je wel je eigen stukje (speel)tuin creëren en leer je zo jezelf en de relatie met je omgeving beter kennen. Grenzen worden verkend en wellicht verlegd of je stelt juist meer paal en perk. Je eigen stukje tuin zou bij ons op de boerderij gecreëerd kunnen worden.

Deze activiteiten doe je samen met je vaktherapeut, die mede zal letten op de veiligheid en het therapeutisch proces, waarmee je kan spelen en waarmee je kunt sparren.
Ik werk graag op een verantwoorde en gelijkwaardige manier met eerlijkheid en liefde. Te beginnen bij opbouw van vertrouwen.
Flexibiliteit, een luisterend oor en spiegelingen van de interactie zal een herkenning zijn. In dit alles sta ik naast je en loop ik mee op je zoektocht naar wie je bent en wie je wilt zijn.

Ik werk niet met een vast vooropgezet plan, maar zal samen met jou een persoonlijk plan maken en uitvoeren of juist niet. Bel of mail mij voor een vrijblijvende kennismaking.

Behalve meer kennis over de natuur zal je ook jezelf beter leren kennen.
Wie ben ik en hoe verhoud ik mij tot mijn omgeving.
Je gevoelens herkennen en een plaats geven.
Een grotere autonomie in je leven.
Controle makkelijker loslaten of juist meer leiding nemen over je leven.
Beter durven bindingen aan te gaan.
Afscheid nemen of het verwerken van moeilijke gebeurtenissen.

Elke inzicht of stapje, hoe klein ook, kan een waardevolle zijn, waar je voor de rest van je leven iets aan kan hebben.

We kunnen afspreken op verschillende plekken in de natuur, we kunnen ook bij ons thuis op de boerderij afspreken en ik doe telefonische afspraken. Bel of e-mail voor een eerste vrijblijvend gesprek.

Therapeutische dans

Dans- en Bewegingstherapie is naast tuin- en natuurtherapie, dramatherapie, beeldende therapie en muziektherapie een van de therapievormen binnen vaktherapie. Met dans en beweging kom je goed in je lichaam. Vrije dans zonder oordeel, je hoeft niets. Je beweegt juist zoals jij dat graag doet. Jij maakt je eigen dans op jouw unieke manier. Kijk in de agenda wanneer er in groepen wordt gedanst. Vind je dit nog te spannend, maak dan een afspraak voor een individuele therapiesessie.

Natuurgids

Zoek je een natuurgids, die je de mooiste plekken laat zien in de natuur? Misschien wel om je vakantie of weekendje weg nog completer te maken, bel mij om een afspraak te maken.

Wat nu ook helemaal hip is; bosbaden, laat je onderdompelen in de natuur en kom zo in een heerlijke flow. Overgewaaid uit Japan en wetenschappelijk bewezen heilzaam.

Een andere mogelijkheid is om met mij te ontdekken wat er allemaal eetbaar is. Vol passie zal ik mijn plantenkennis delen. De natuur is veelzijdig en bied elk seizoen heerlijke geur en smaaksensaties.

Mijn werkplek is op de boerderij in Nieuw Weerdinge en op plekken in de natuur van natuurgebieden in Nederland van Utrecht tot Groningen.

Tuin en landgoed adviseur

De laatste tijd wordt ik gevraagd om mijn ervaring te delen met andere mensen met een groot stuk grond. Ik kijk anders dan de gemiddelde hovenier naar jouw perceel. De liefde voor de natuur en vooral de planten en bomen is van jongs af aan mijn grote passie geweest. Heb je een spar-maatje nodig die samen met jou, je dromen en wensen realistisch maakt? Advies van ontwerp tot onderhoud van oude tuinen. Mijn plantenkennis deel ik graag, over bijvoorbeeld blijvers en wijkers, permacultuur moestuin en voedselbos.

Ik ben te bereiken via e-mail of bel 06 53 54 45 10

Ervaringen

Reactie van iemand die mij als natuurgids boekte: “We hebben heerlijk gewandeld en ik heb veel geleerd over het bos. Je uitleg over de herkenning van planten gaf mij een kapstok om daaraan mijn plantenkennis uit te breiden.“

Reactie van iemand die ik therapeutisch begeleid: “Joop begeleidt mij nu alweer twee jaar.
Hij steunt mij vanwege psychische problemen waaronder angst en dwang.
Hij is een zeer goede luisteraar, die goed kan spiegelen. Neemt zichzelf mee in de begeleiding wat het heel gelijkwaardig maakt. Hij is een echt natuurmens, net als ikzelf en dat stimuleert hij erg bij mij tijdens onze afspraken. Naast filosofische, therapeutische gesprekken doen we ook van alles. We zoeken eetbare planten en paddenstoelen, wandelen, fietsen etc.”

Joop staat náast me en denkt niet in problemen maar mogelijkheden, straalt positieve levenshouding uit en oordeelt niet. Met hem kan ik goed samen stil zijn, voor mij belangrijk, omdat ik stilte snel geneigd ben vol te willen praten. Hij betekent verder voor mij het leren leven in het nu en genieten van natuur o.a. via onze gemeenschappelijke plantenliefde. Hij kan goed spiegelen en actief luisteren, waarbij hij veel rust uitstraalt. Verder komen op een natuurlijke manier veel onderwerpen aan bod, waarmee ik bezig ben en waarover we regelmatig de diepte in gaan. Door dit alles krijg ik meer zicht in mijn eigenwaarde en mijn identiteit. Ook groeit het contact met mezelf en mijn omgeving en leerde ik steeds meer mijn eigen grenzen aanvoelen, serieus nemen en uiten.